Znáte ten pocit, když si jdete pro zeleninu nebo ovoce na místo, kde jej uskladňujete a nejdete jen zkažené cosi, které čeká jen na to, až jej vyhodíte do koše. S vychytávkami, které jsme si pro vás připravili je s tímto konec. Ušetřete svůj čas i peníze.
Aby jste již nemuseli vyhazovat ovoce a zeleninu, máme pro vás 9 rad, jak je uskladňovat tak, aby co nejdéle vydrželi čerstvé a chutné.
Před uskladněním nic nemyjte
I ti největší perfekcionalisté a odborníci na čistotu by si měli zvyknout, že ovoce a zeleninu by před uskladněním neměli mýt. V případě, že špína je velká, můžete použít ubrousek na setření. Pokud umýváte vodou, smýváte ochranný filtr, který zabraňuje plísni a hnilobě.
![Zdroj: oaz.webnode.cz](https://www.dumnapadu.cz/wp-content/uploads/2016/07/zelenina2.jpg)
Ne všechna zelenina a ovoce patří do ledničky
Papriky, okurky a rajčata by se měla skladovat při pokojové teplotě. Paprika v chladničce ztrácí chuť a pevnost, okurky a rajčata z ledničky pak mohou mít nepříjemný slizký povlak.
Ani nezralé ovoce a zelenina by se neměla skladovat v ledničce. Až po zrání v pokojové teplotě mohou být přesunuty do ledničky. V opačném případě budou hnít a ne zrát.
![Zdroj: cuketka.cz](https://www.dumnapadu.cz/wp-content/uploads/2016/07/zelene_jahody_1024_1.jpg)
Oloupanou a nakrájenou zeleninu šetří voda
Neobvykle dlouho můžete v chladničce udržet čerstvé oloupané a nakrájené ředkvičky, mrkev nebo celer. Nicméně by jste je měli uložit do nádoby s malým množstvím vody.
![Zdroj: zena.cz](https://www.dumnapadu.cz/wp-content/uploads/2016/07/7cfd561a3096b730839137afd1c3_r16-9_w980_h551_gi-photo-604756.jpg)
Některé druhy ovoce a zeleniny neskladujte blízko u sebe
Některé ovoce a zelenina, jako například banány meruňky, melouny, hrušky, švestky, manga nebo rajčata, uvolňují látku zvanou ethylen. A na tento ethylen jsou citlivé jablka, okurky, lilky, dýně, mrkve, brambory nebo brokolice, proto je nejlepší, když tyto dvě skupiny skladujete odděleně.
![Zdroj: shutterstock.com](https://www.dumnapadu.cz/wp-content/uploads/2016/07/11258365-shutterstock_393416356-1467808414-650-76f1baed1e-1467973669.jpg)
Cibule a brambory – odděleně
Pokud skladujete cibuli a brambory v jedné krabici, pak dost brzy, dokonce i mladé brambory, začínají klíčit a přestanou se hodit k vaření.
![Zdroj: deringhall.com](https://www.dumnapadu.cz/wp-content/uploads/2016/07/11259565-a662bc70f4ebb584c753d826697ce7efe0a294c5-1467372286-650-4898742115-1467811609.jpg)
Česnek a cibule mají rádi tmu
Tma je velkým přítelem cibule a česneku. Naše babičky skladovaly česnek zavázaný v “copu” a cibuli tak, že je zavěsily na půdě v silonové punčoše.
Dneska můžete koupit speciální kontejnery na česnek a cibuli. Nebo je můžete skladovat v papírovém pytli, ve kterém uděláte díry.
![Zdroj: medicin.cz](https://www.dumnapadu.cz/wp-content/uploads/2016/07/a8d78190-ed18-4b05-9cf7-124d7f2bb2e0_full.jpg)
Jablko a brambory
Pokud dáte do krabice s brambory jedno nebo dvě jablka, pak vám brambory vydrží déle.
![Zdroj: ao.com](https://www.dumnapadu.cz/wp-content/uploads/2016/07/11258815-3238427300000578-3493629-Store_an_apple_or_two_in_a_ventilated_bag_with_your_potatoes_and-a-8_1458133668241-1467381704-650-74e7600765-1467973669.jpg)
Brokolice a květák milují vlhkost
Spodní část brokolice seřízněte a ponořte do sklenice s čerstvou vodou. Květenství pak přikryjte vlhkou utěrkou. Vodu pravidelně měňte a utěrku udržujte stále vlhkou.
I květák mějte uložený ve vlhkém ručníku.
![Zdroj: shutterstock.com](https://www.dumnapadu.cz/wp-content/uploads/2016/07/shutterstock-com.jpg)
Celer v alobalu
Celer zabalte do alobalu a skladujte v lednici. Pokud jej uložíte do sáčku, rychle ztrácí svěžest a chuť.
![Zdroj: shutterstock.com](https://www.dumnapadu.cz/wp-content/uploads/2016/07/justalittlenutty-com.jpg)
Další tipy na skladování potravin a jejich uspořádání v lednici najdete v tomto článku o výběru nejlepší lednice.
Máte i vy nějakou radu, jak skladovat ovoce nebo zeleninu? Podělte se o ní s námi dole do komentářích.