Není snad nikdo, kdo by nemiloval kvalitní zmrzlinu, a i když zrovna teď vedra trochu polevila, je jisté, že se zase vrátí. A na takové chvíle je dobré se připravit. Jak? Třeba dvěma recepty na super jednoduchou domácí zmrzlinu, která osvěží a ještě je možné ji připravit v BIO kvalitě – stačí použít vhodné suroviny. Oba recepty jsou navíc velice jednoduché, neobsahují lepek ani rafinovaný cukr.
Pokud vás zajímá, jak vyrobit domácí zmrzlinu, je to prosté. První zmrzlina se skládá z pouhých 4 ingrediencí – jednoduchá jahodovo banánová zmrzlina.
Budete potřebovat:
- 2 banány – nakrájené na kolečka a zmrazené
- 1/2 šálku jahod – zmrazených
- 2 polévkové lžíce šlehačky
- Vanilka či skořice pro ozvláštnění
Postup:
Postup je stejně jednoduchý jako příprava surovin. Vše vložíme do mixéru a rozmixujeme do požadované konzistence, ideálně dohladka. Směs přelijeme do nádoby, kterou lze použít v mrazáku a následně mrazíme minimálně 3 hodiny. Pak je možno zmrzlinu podávat.
![Zdroj: popculture.com](https://www.dumnapadu.cz/wp-content/uploads/2018/07/zmrz_jahod.jpeg)
Druhá domácí zmrzlina je na výrobu úplně stejně jednoduchá. A navíc se skládá z pouhých 2 ingrediencí – třešňovo medový sorbet.
Budete potřebovat:
- ½ kila třešní – buď čerstvých nebo mražených a lehce povolených, každopádně vypeckovaných
- ½ šálku medu (i méně, dle chuti)
![Zdroj: FreeImages.com/Adriana Herbut](https://www.dumnapadu.cz/wp-content/uploads/2018/07/zmrz_tresne.jpg)
Postup:
Naprosto stejně jako v předchozím případě vložíme obě suroviny do mixéru a rozmixujeme dohladka. Med můžete přidávat postupně, aby směs nebyla příliš sladká. Jakmile jste s chutí spokojeni, nalijte směs do větší nádoby, rozprostřete po dně a umístěte do mrazáku. Sorbet je možné konzumovat zhruba po dvou hodinách, případně jakmile bude dostatečně tuhý, ale přesto dostatečně měkký na nabírání pomocí obyčejné či zmrzlinářské lžíce.
![Zdroj: FreeImages.com/Paige Foster](https://www.dumnapadu.cz/wp-content/uploads/2018/07/zmrz_med.jpg)
Jak vidíte, je tento recept vhodný i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Pokud ale v prvním receptu použijete šlehačku bez laktózy, mohou si jahodovou zmrzlinu vychutnat i osoby, které laktózu nesnášejí.