Není snad nikdo, kdo by nemiloval kvalitní zmrzlinu, a i když zrovna teď vedra trochu polevila, je jisté, že se zase vrátí. A na takové chvíle je dobré se připravit. Jak? Třeba dvěma recepty na super jednoduchou domácí zmrzlinu, která osvěží a ještě je možné ji připravit v BIO kvalitě – stačí použít vhodné suroviny. Oba recepty jsou navíc velice jednoduché, neobsahují lepek ani rafinovaný cukr.
Pokud vás zajímá, jak vyrobit domácí zmrzlinu, je to prosté. První zmrzlina se skládá z pouhých 4 ingrediencí – jednoduchá jahodovo banánová zmrzlina.
Budete potřebovat:
- 2 banány – nakrájené na kolečka a zmrazené
- 1/2 šálku jahod – zmrazených
- 2 polévkové lžíce šlehačky
- Vanilka či skořice pro ozvláštnění
Postup:
Postup je stejně jednoduchý jako příprava surovin. Vše vložíme do mixéru a rozmixujeme do požadované konzistence, ideálně dohladka. Směs přelijeme do nádoby, kterou lze použít v mrazáku a následně mrazíme minimálně 3 hodiny. Pak je možno zmrzlinu podávat.
Druhá domácí zmrzlina je na výrobu úplně stejně jednoduchá. A navíc se skládá z pouhých 2 ingrediencí – třešňovo medový sorbet.
Budete potřebovat:
- ½ kila třešní – buď čerstvých nebo mražených a lehce povolených, každopádně vypeckovaných
- ½ šálku medu (i méně, dle chuti)
Postup:
Naprosto stejně jako v předchozím případě vložíme obě suroviny do mixéru a rozmixujeme dohladka. Med můžete přidávat postupně, aby směs nebyla příliš sladká. Jakmile jste s chutí spokojeni, nalijte směs do větší nádoby, rozprostřete po dně a umístěte do mrazáku. Sorbet je možné konzumovat zhruba po dvou hodinách, případně jakmile bude dostatečně tuhý, ale přesto dostatečně měkký na nabírání pomocí obyčejné či zmrzlinářské lžíce.
Jak vidíte, je tento recept vhodný i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Pokud ale v prvním receptu použijete šlehačku bez laktózy, mohou si jahodovou zmrzlinu vychutnat i osoby, které laktózu nesnášejí.