Avokádo 10× jinak

Avokádo se v posledních letech stalo velkým hitem a můžete ho najít v desítkách receptů. Jí se na slano, na sladko, k snídani, k obědu, jako příloha i hlavní chod. Je považováno za superpotravinu, obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, vlákninu a bílkoviny.

Na rozdíl od ostatních druhů ovoce se v avokádu udržuje relativně velké množství tuku – asi 15%. Z tohoto důvodu se avokádo hodí do mnoha jídel, kde nahrazuje vysoce kalorické omáčky a oleje.

Připravili jsme si pro vás 10 způsobů, jak avokádo můžete připravit.

  1. Avokádo plněné vejcem
    Pokud hledáte recept na výživnou snídani, zkuste si připravit plněné avokádo. Rozkrojte ho na půl, odstraňte pecku. Do vytvořených důlků rozklepněte vajíčko a zapečte v troubě.
    Vejce můžete nahradit tuňákem, slaninou s bylinkami, kuřecím masem, ovocem nebo zeleninou.

    Zdroj: pixabay.com/ BookBabe/CC0 Public Domain
  2. Avokádo s toustem
    Máslo můžete jednoduše nahradit avokádem. Nastrouhejte ho a potřete s ním chléb. Do vaší svačinky dodá vitamíny a minerály.

    Zdroj: pixabay.com/Einladung_zum_Essen/CC0 Public Domain
  3. Do salátů
    Je známo, že zdravý tuk a vláknina z avokáda zasytí a tím snižuje další denní příjem kalorií. Vzhledem k tomu, že saláty bývají samy o sobě lehké a nízkokalorické, s přidáním avokáda se stanou „plnějšími“.

    Zdroj: pixabay.com/Einladung_zum_Essen/CC0 Public Domain
  4. Avokádo v polévce
    Dalším skvělým způsobem, jak avokádo využít je polévka. Můžete ho použít jako hlavní složku, nebo jako doplňkovou ingredienci, například do kuřecího vývaru. Avokádová polévka je skvělá horká i za studena.
  5. Na grilu
    Avokádo připravované na grilu je vynikající příloha ke grilovanému masu. Avokádo rozpulte a pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou. Grilujte asi 2 – 3 minuty rozřezanou stranou dolů. Dochuťte solí, pepřem, kořením, bylinkami…

    Zdroj: pixabay.com/ annemelbydahl/CC0 Public Domain
  6. Jako příloha k různým jídlům
    Nakrájené avokádo dokonale doplní sendviče, hamburgery a dokonce i pizzu. Jsou ideální ingrediencí do mexických jídel, včetně tachos a nachos.

    Zdroj: pixabay.com/Pexels/CC0 Public Domain
  7. Záměna zakysané smetany
    Avokádo může nahradit zakysanou smetanu v jídlech, kde se smetana obvykle používá. Například zapečené brambory můžete pokrýt pyré z avokáda a strouhaného sýra.
  8. V sushi
    Avokádo v ústech vytváří příjemný krémový pocit, proto je hojně používáno při přípravě sushi.
  9. Zmrzlina
    Avokádová zmrzlina je výživnější a zdravější volbou, než zmrzlina klasická. Smíchejte avokádo, limetkovou šťávu, mléko, smetanu a cukr.
  10. Smoothie
    Do smoothie s avokádem můžete dát téměř jakoukoliv zeleninu a ovoce – od zelí po banány. Pro doplnění bílkovin přidejte proteinový prášek, mléko nebo řecký jogurt.

    Zdroj: pixabay.com/NGi/CC0 Public Domain

Který způsob užití avokáda vyzkoušíte? Máte svůj recept s avokádem, o který byste se rádi podělili? Napište nám ho do komentářů.

Share Button

Comments

comments