Jak dokonale uvařit vejce?

Zdá se, že nemůže být nic jednoduššího, než uvařit vejce! Nalijeme vodu, osolíme ji, ať vejce nejsou popraskané, a čekáme určitou dobu. Ale nakonec se může stát, že bílek je příliš pružný nebo se přilepí ke skořápce tak, že vejce není možné vyčistit a nebo naopak žloutek je příliš suchý.

To vše se stává z toho důvodu, že vejce- to jsou vlastně dvě různé látky. K požadované konzistenci žloutku i bílku potřebujeme vždy dvě odlišné teploty vody.

Zdroj: slaughterbootcamp.com
Zdroj: slaughterbootcamp.com

Ideální teplota pro bílek je 82 °C. Při této teplotě se bílek již stává hustým, ale stále neztrácí svou něhu a také ještě není úplně gumový. Ale pro žloutek je ideální teplota o 5 stupňů méně, tedy 77 °C. Pokud se tato teplota překročí, žloutek se stává suchým a velice drobivým a získává nepříjemný zeleno- šedý odstín.

Americký kulinářský expert Kenji López-Alt se rozhodl, že najde ten nejlepší způsob, jak perfektně uvařit vajíčka a to pomocí vědy. Položil vejce do vroucí vody po dobu 30 sekund, pak do vody vhodil pár kostek ledu a přivedl k varu. Aby získal perfektní konzistenci vejce, každých 30 sekund vytáhl z vody jedno vejce a kontroloval jejich stav.

Jak vypadá výsledek?

Zdroj: seriouseats.com
Zdroj: seriouseats.com

A jak si děláte vajíčka vy? Změníte svůj postup za tento? Napište nám o tom!

Zdroj: adme.ru

Share Button

Comments

comments