9 rad, jak skladovat ovoce a zeleninu

Znáte ten pocit, když si jdete pro zeleninu nebo ovoce na místo, kde jej uskladňujete a nejdete jen zkažené cosi, které čeká jen na to, až jej vyhodíte do koše. S vychytávkami, které jsme si pro vás připravili je s tímto konec. Ušetřete svůj čas i peníze.
Aby jste již nemuseli vyhazovat ovoce a zeleninu, máme pro vás 9 rad, jak je uskladňovat tak, aby co nejdéle vydrželi čerstvé a chutné.

Před uskladněním nic nemyjte

I ti největší perfekcionalisté a odborníci na čistotu by si měli zvyknout, že ovoce a zeleninu by před uskladněním neměli mýt. V případě, že špína je velká, můžete použít ubrousek na setření. Pokud umýváte vodou, smýváte ochranný filtr, který zabraňuje plísni a hnilobě.

Zdroj: oaz.webnode.cz
Zdroj: oaz.webnode.cz

Ne všechna zelenina a ovoce patří do ledničky

Papriky, okurky a rajčata by se měla skladovat při pokojové teplotě. Paprika v chladničce ztrácí chuť a pevnost, okurky a rajčata z ledničky pak mohou mít nepříjemný slizký povlak.
Ani nezralé ovoce a zelenina by se neměla skladovat v ledničce. Až po zrání v pokojové teplotě mohou být přesunuty do ledničky. V opačném případě budou hnít  a ne zrát.

Zdroj: cuketka.cz
Zdroj: cuketka.cz

Oloupanou a nakrájenou zeleninu šetří voda

Neobvykle dlouho můžete v chladničce udržet čerstvé oloupané a nakrájené ředkvičky, mrkev nebo celer. Nicméně by jste je měli uložit do nádoby s malým množstvím vody.

Zdroj: zena.cz
Zdroj: zena.cz

Některé druhy ovoce a zeleniny neskladujte blízko u sebe

Některé ovoce a zelenina, jako například banány meruňky, melouny, hrušky, švestky, manga nebo rajčata, uvolňují látku zvanou ethylen. A na tento ethylen jsou citlivé jablka, okurky, lilky, dýně, mrkve, brambory nebo brokolice, proto je nejlepší, když tyto dvě skupiny skladujete odděleně.

Zdroj: shutterstock.com
Zdroj: shutterstock.com

Cibule a brambory – odděleně

Pokud skladujete cibuli a brambory v jedné krabici, pak dost brzy, dokonce i mladé brambory, začínají klíčit a přestanou se hodit k vaření.

Zdroj: deringhall.com
Zdroj: deringhall.com

Česnek a cibule mají rádi tmu

Tma je velkým přítelem cibule a česneku. Naše babičky skladovaly česnek zavázaný v „copu“ a cibuli tak, že je zavěsily na půdě v silonové punčoše.
Dneska můžete koupit speciální kontejnery na česnek a cibuli. Nebo je můžete skladovat v papírovém pytli, ve kterém uděláte díry.

Zdroj: medicin.cz
Zdroj: medicin.cz

Jablko a brambory

Pokud dáte do krabice s brambory jedno nebo dvě jablka, pak vám brambory vydrží déle.

Zdroj: ao.com
Zdroj: ao.com

Brokolice a květák milují vlhkost

Spodní část brokolice seřízněte a ponořte do sklenice s čerstvou vodou. Květenství pak přikryjte vlhkou utěrkou. Vodu pravidelně měňte a utěrku udržujte stále vlhkou.

I květák mějte uložený ve vlhkém ručníku.

Zdroj: shutterstock.com
Zdroj: shutterstock.com

Celer v alobalu

Celer zabalte do alobalu a skladujte v lednici. Pokud jej uložíte do sáčku, rychle ztrácí svěžest a chuť.

Zdroj: shutterstock.com
Zdroj: shutterstock.com

Máte i vy nějakou radu, jak skladovat ovoce nebo zeleninu? Podělte se o ní s námi dole do komentářích.

Share Button

Comments

comments